Samenwerking tussen veehouderij en plantaardige teelt

De biolandbouw streeft naar een gemengd landbouwsysteem. Maar wat als je geen ruimte, tijd of kennis hebt om beide te combineren op je eigen bedrijf? In dat geval is samenwerking een goed alternatief. 

Die samenwerking kan eruit bestaan dat een veehouder zijn mest afzet op de percelen van een groenteteler of akkerbouwer, terwijl die een deel van zijn percelen voorziet voor de teelt van ruwvoer. Om de samenwerking te stimuleren voorziet BioForum Vlaanderen een aantal tools. 

BIOMESTCONNECTOR

Dierlijke mest als bemesting en bodemvoeding is een essentieel onderdeel in de biologische landbouw. BioForum wenst de biosector te ondersteunen, zodat bioboeren beter op de hoogte zijn van het aanbod en de vraag. Je vind hier de lijst waarin je je aanbod of vraag kan aanbieden. Door dit formulier in te vullen geef je toestemming dat je info publiek wordt gemaakt. Je vindt hier een videohandleiding om te ontdekken hoe je er mee aan de slag gaat.  Het formulier vind je hieronder, het aanbod of de vraag van verschillende boeren vind je hier

BIOBEDRIJVENGIDS

Wist je dat je ook via de Biobedrijvengids regionale voeders of mest kan vinden? Surf naar de biobedrijvengids. Klik links bij 'Soort bedrijf' op 'Boer', Vul je postcode of gemeente in in het veld 'Postcode of Plaats' en duid bij 'Afstand' aan in een straal van hoeveel kilometer je bedrijven in je buurt zoekt. Klik daarna op 'Zoek'. 

VRAAG EN AANBOD

BioForum Vlaanderen heeft ook een veelbezochte zoekertjespagina. Daar worden regelmatig zoekertjes geplaatst door boeren die op zoek zijn naar ruwvoer of afnemers zoeken voor mest of ruwvoer. Je vindt de pagina hier.