Bedrijfsbezoek - Omschakeling biologische akkerbouw

dinsdag, mei 7, 2019 - 13:00 tot 17:00
Sector: 
producent

Omschakelen naar biologische landbouw gaat gepaard met tal van uitdagingen. Een eerste vereiste in het  omschakelproces is dat de geïnteresseerde landbouwer weet wat hem/haar te wachten staat. Tijdens dit bedrijfsbezoek brengen we dit proces dan ook in beeld, beschrijven we enkele kansen en valkuilen en luisteren we naar de ervaringen van iemand die recent omschakelde.

We zijn te gast op het biologisch bedrijf van Oscar en Claire Ghaye-Stasse. 5 jaar geleden beslisten ze om hun volledige bedrijf (105 ha) in één keer om te schakelen. Ze telen hoofdzakelijk granen, granenmengelingen, industriegroenten en verhuren jaarlijks percelen voor de teelt van aardappelen. Vorig jaar hebben ze geïnvesteerd in graanstockagesilo’s op het bedrijf en in een triage-installatie. In de teeltrotatie zitten er steeds enkele hectaren luzerne waarvan de oogst bijna volledig gecomposteerd wordt om het organische stofniveau van andere percelen op te krikken.

Biobedrijfsadviseur Lieven Delanote (Inagro – Afdeling biologische productie) zal dit bedrijfsbezoek mee begeleiden. Met praktijkgerichte informatie geeft hij enkele principes mee om je akkerbouwbedrijf om te schakelen naar de biologische productiemethode.

Deze activiteit is een organisatie binnen het project ‘Bioscope Limburg’, een gezamenlijk initiatief van Innovatiesteunpunt, Boerenbond en Bioforum Vlaanderen met de financiële steun van Europa, de Vlaamse Overheid en
provincie Limburg.

Meer informatie vind je in de volledige uitnodiging. 

Locatie: 

Ferme de l’Espinette
Oscar en Claire Ghaye-Stasse
Ferme de l’Espinette 1
1320 Tourinnes-la-Grosse

Website: 

Deelnemen is gratis, maar inschrijven verplicht. Dit kan via www.innovatiesteunpunt.be/kalender, info@innovatiesteunpunt.be of 016/28.61.02.
Gelieve bij inschrijving te zeggen of je wenst te carpoolen of zelf naar Tourinnes-la-Grosse rijdt.

Contactgegevens: 

Contacteer Eveline Driesen (0494/71.22.07 of eveline.driesen@innovatiesteunpunt.be)