Afzet biogroenten loopt vlot door samenwerking REO en Brava

5 augustus 2011

ImageLuc en Els Staelens-Bruneel baten reeds 18 jaar een groentenbedrijf uit in het West-Vlaamse Houthulst. Het bedrijf is 19ha groot en de voornaamste teelten zijn prei, bloemkool, andijvie, aardappelen, granen en gras-klaver. Begin 2010 zijn ze omgeschakeld naar de biologische bedrijfsvoering.

ImageLuc en Els Staelens-Bruneel baten reeds 18 jaar een groentenbedrijf uit in het West-Vlaamse Houthulst. Het bedrijf is 19ha groot en de voornaamste teelten zijn prei, bloemkool, andijvie, aardappelen, granen en gras-klaver. Begin 2010 zijn ze omgeschakeld naar de biologische bedrijfsvoering.

De interesse voor biologisch werd een 5-tal jaar geleden gewekt tijdens een bezoek aan een proefveld biologische prei op het proefbedrijf biologische landbouw van Inagro te Rumbeke. Luc kwam tot het inzicht dat hij als klein bedrijf meer toekomst had in een biologische bedrijfsvoering. Ook de bedrijfsbezoeken georganiseerd door “Bio zoekt Boer” aan biologische tuinbouwbedrijven versterkten deze overtuiging. In samenwerking met Inagro werd ook een omschakelplan opgesteld. Hierbij werd een simulatie gemaakt van de bedrijfsvoering bij een mogelijke omschakeling naar bio. Zowel de teelttechniek als de bedrijfseconomie werden in het plan besproken. In de jaren voor de omschakeling werd al geëxperimenteerd met gras-klaver en met granen in de vruchtwisseling. Het belangrijkste doel was om de bodemstructuur te verbeteren.

Begin 2010 werd het bedrijf aangemeld bij TÜV Nord Integra, een erkende controle-organisatie voor de bioteelt, en kon de omschakeling beginnnen. Er werd geïnvesteerd in een wiedeg en een schoffelmachine. Het gebruik ervan loopt behoorlijk vlot, mede door de deskundige begeleiding van bedrijfsvoorlichter Lieven Delanote van Inagro. Luc is ook tevreden van de goede samenwerking met collega biotelers in de streek. Deze helpen zeer spontaan met tips & tricks die veel leergeld besparen. In 2011 werd 4,5ha grond voor één seizoen gewisseld met Philip Sinnaeve, biologisch melkveehouder in Keiem (Diksmuide). Luc teelt op deze grond dit jaar aardappelen, prei, bloemkool en andijvie en op die manier kan Luc de omschakelperiode van 2 jaar inkorten. De eigen gronden zijn nog in omschakeling en werden met gras-klaver ingezaaid. Een biologische veehouder mag in beperkte mate “omschakelvoeders” opnemen in het rantsoen. Philip Sinnaeve kan deze grasklaver bijgevolg benutten op zijn bedrijf. Gezien het droge voorjaar was dit voor hem een zeer welkome aanvulling. Bovendien is gras-klaver een goede tussenteelt voor een stikstofvragend volggewas. Ook de bodemstructuur en het organische stofgehalte worden positief beïnvloed door gras-klaver als tussenteelt.

De vermarkting van de biologische groenten gebeurt via de REO Veiling in samenwerking met Veiling Brava. Luc is lid van REO Veiling en blijft dat ook. De groenten worden afgeleverd in de Veiling te Roeselare en worden gegroepeerd naar Veiling Brava in Zellik getransporteerd. Veiling Brava organiseert de verkoop. Facturatie aan Luc Staelens gebeurt door de REO Veiling. Tot op heden loopt dat vlot. Toch merkt Luc dat de verkoop anders loopt dan in de gangbare markt. De gevraagde maten zijn veel kleiner (bv. achtjes ipv zessen voor bloemkool of  andijvie van 450g ipv 1kg). Ook is het aangewezen om te beschikken over een gekoelde opslag omdat er geleverd wordt op afroep. De verkoop verloopt volledig via bemiddeling. Er is geen verkoop via de klok. Naast groenten teelde Luc ook biologische vroege aardappelen. Deze werden verkocht aan een biologische aardappelhandelaar.

Gevraagd naar het belangrijkste verschil tussen de biologische en de gangbare bedrijfsvoering antwoord Luc vol overtuiging dat de arbeidsvreugde enorm is toegenomen. “Biologisch telen is een hele uitdaging en als dan blijkt dat de teelt goed lukt en ook de verkoop vlot loopt dan is dat bijzonder motiverend.”

Echtgenote Els Bruneel werkt in de verpakkings-afdeling van de REO Veiling. Regelmatig wordt ze door tuinders aangesproken over het reilen en zeilen op het bedrijf in omschakeling. “Collega tuinders zijn benieuwd over hoe het er op het bedrijf aan toe gaat. Bio is duidelijk meer bespreekbaar geworden dan pakweg zo’n 10 jaar geleden”.

Meer nieuws