Vraag biovarkens groter dan aanbod

12 augustus 2011

ImageDe vraag naar biologisch varkensvlees in Europa overtreft momenteel in ruime mate het aanbod, ook in België. Om deze vraag naar biologisch varkensvlees beter in kaart te brengen organiseerden “Bio zoekt Keten” en “Bio zoekt Boer” op 10 augustus een studiebezoek aan 2 belangrijke afnemers van biovarkens:  Porcs Qualité Ardennes en Slachthuis Detry.

Porc Qualité Ardennes (PQA)

ImageDe vraag naar biologisch varkensvlees in Europa overtreft momenteel in ruime mate het aanbod, ook in België. Om deze vraag naar biologisch varkensvlees beter in kaart te brengen organiseerden “Bio zoekt Keten” en “Bio zoekt Boer” op 10 augustus een studiebezoek aan 2 belangrijke afnemers van biovarkens:  Porcs Qualité Ardennes en Slachthuis Detry.

Porc Qualité Ardennes (PQA)

Davy Janssen, van Porcs Qualité Ardenne, bevestigde dat de vraag naar biologische varkens in ons land veel groter is dan het aanbod. “We kunnen zeker verdubbelen in productie. Varkenshouders die bij ons aansluiten krijgen een verzekerde afzet van al hun varkens zolang ze aangesloten blijven en dit tegen correcte prijzen. Die prijzen zijn ook veel stabieler dan in de gangbare varkenshouderij. De landbouwers moeten geen kapitaal in de coöperatie storten, maar wel wordt 2 % van hun omzet afgehouden voor werkingskosten.” André Declercq, aankoper voor Bio Planet, de biologische winkels van de Colruyt groep, bevestigde eerder al de grote vraag naar biovarkens: “Op dit ogenblik hebben wij 7 Bio Planet winkels en het ligt in de bedoeling dat uit te breiden tot 20. Wij hebben dus dringend de (Belgische) producten nodig”, zo stelde hij. 

P.Q.A. werd in 1989 opgericht door 14 producenten en 1 slager als  een coöperatieve vennootschap van fokkers-vetmesters van varkens met het statuut van grossier in slachtvlees. In 1999 investeerde de vennootschap 60 miljoen in een nieuwe versnijding- en verwerkingsruimte in Malmedy. Deze ateliers voldoen helemaal aan de HACCP-normering. Per week worden zo’n 1.000 à 1.200 varkens geslacht. 60% hiervan worden in het bedrijf zelf versneden. Sedert 2000 worden ook biologische varkens geslacht en verwerkt. 37 biologische varkenshouders leveren jaarlijks zo’n 10.000 biovarkens. Daarnaast worden zo’n 2.500 biovarkens geïmporteerd uit Luxemburg en Nederland. Sedert 2009 worden ook biovarkens geïmporteerd uit Duitsland en sedert 2010 uit Frankrijk. Toch gaat de voorkeur van PQA en haar klanten uit naar Belgische varkens omwille van de goede kwaliteit ervan. In België worden vooral bioslagers, vleesverwerkers en supermarkten beleverd. Daarnaast wordt zo’n 45% van het vlees uitgevoerd. Voor de toekomst verwacht PQA een verdere groei van de markt voor biologisch varkensvlees op voorwaarde dat er voldoende aanvoer komt.

Meer info: PQA - Davy Janssens (0497/42.17.68)

Slachthuis Detry

Naast PQA is ook Slachthuis Detry actief in de biologische varkenskolom. Het bedrijf werd opgericht in 1963. Momenteel worden zo’n 12.000 varkens per week geslacht. Zo’n 7.000 karkassen worden wekelijks op een eigen lijn versneden en verwerkt. Sedert 2000 worden ook biologische varkens geslacht en verwerkt. Zo’n 30 biologische varkenshouders leveren hun varkens aan Detry. Op jaarbasis worden zo’n 8.600 biovarkens geslacht. Een belangrijk aandeel van de geslachte biovarkens zijn bestemd voor Delhaize, maar ook groothandels in binnen- en buitenland worden beleverd. Vooral in het buitenland is er een toenemende vraag en hiervoor worden bijkomende varkenshouders gezocht. Voor de aanlevering van de biologische varkens wordt samengewerkt met Jean-Pol Mossoux, een externe handelaar in biologisch vee. Deze laatste is dringend op zoekt naar een extra toelevering van 50 biovarkens per week. 

Meer info: Detry – Jean-Pol Mossoux (080/51.73.01)

Zie grafiek Varkensprijzen in Duitsland voor varkens klasse E - af bedrijf

Meer nieuws