Netwerkmoment: Molenaar zoekt biograanteler

zondag, mei 28, 2017 - 13:00 tot 15:30
Sector: 
producent

Netwerkmoment voor biologische en gangbare akkerbouwers en groentetelers rond het thema van biologische graanproductie. Aanleiding is de concrete vraag vanuit de CVBA Flietermolen in Tollenbeek: Julian Still van Flietermolen is op zoek naar biologisch geteeld graan uit Pajottenland of Vlaanderen. Op het netwerkmoment kaderen we deze vraag binnen de ruimere Vlaamse/Belgische context en gaan we in gesprek met experts op vlak van teelttechniek, afzet en omschakeling. Tegelijk zijn er ook workshops voor het grote publiek rond het thema graan.

Dit netwerkmoment loopt van 13u tot 15u30. Na afloop gaat er nog een opstartvergadering door voor boerderijen die voor de Flietermolen CVBA willen produceren. Voor het brede publiek gaan er andere ateliers door. Om 17u30 wordt er afgesloten met een hapje en een drankje.

Inschrijven is gratis en kan via www.waterenwind.be of tijs@pajot-zenne.be.


Programma en sprekers

14u – Inleiding door Gunter Coppens – Voorzitter Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei

14u15 – Julian Still (cvba Flietermolen) Het economische verhaal van de Flietermolen en de vraag naar biologische tarwe.

14u35 – Karel Dewaele (Inagro - Onderzoeker en voorlichter biologische akkerbouw & groenten) Het teelttechnische aspect van bakbare tarwe. Stand van zaken rond populatie-veredelde tarwe en het verschil met de conventionelere uitgangsmaterialen.

14u55 – Paul Verbeke (Bio Zoekt keten/ BioForum) De economische perspectieven van baktarwe in het Pajottenland in het ruimere economische. Ook praktische zaken zoals beschikbaarheid biologisch zaad komt aan bod.

15u15 – Netwerkmoment en gelegenheid tot het bevragen van de aanwezige experts

  • Julian Still: CVBA Flietermolen
  • Lieven Delanote – Inagro afdeling bio: teelttechnische aspecten
  • Paul Verbeke - Bio Zoekt keten/ BioForum: afzetmogelijkheden
  • Sander Van Haver - Bio zoekt boer – vragen omtrent omschakeling.

Er is gelegenheid tot bezoek van de molen tijdens de pauze vanaf 15u30. Vanaf 16 uur komen de mensen samen die willen deelnemen aan het netwerk voor de productie van bakbaar graan in hetzelfde lokaal. Boerenforum faciliteert de workshop waarin dieper wordt ingegaan op eventuele vragen over de korte graanketen, belichtten we het netwerk 'Li Mestère' in Wallonië, de initiatieven in binnen- en buitenland omtrent populatieveredelde granen en de opvolging vanuit Inagro, PCBT, de ULB (Marjolein Visser) en de Université de Namur (Sofia Baltazar). Er gaan vanaf 16 uur ook nog enkele andere activiteiten door op en rond de molen. Om 17u30 wordt er afgesloten met een hapje en een drankje.

Locatie: 

Heetveldemolen

Munkbaan 1

1570 Tollembeek (Galmaarden)

Organisator: 

Regionaal Landschap Pajottenland, BoerenForum

Contactgegevens: 

Tijs Boelens,  tijs@pajot-zenne.be