Tiense suikerfabriek gaat voor lokale biobietenteelt

26 maart 2018

Als het van de Tiense Suikerraffinaderij afhangt, dan groeien er binnenkort biobieten in ons land. Dit jaar worden veldproeven aangelegd en start de zoektocht naar akkerbouwers die het biologisch telen van bieten in de vingers willen krijgen.

De vraag naar biologische landbouwproducten neemt toe, en suiker vormt daar geen uitzondering op. Op vraag van afnemers en landbouwers wil de Tiense Suikerraffinaderij starten met de productie van biosuiker. In Duitsland en Oostenrijk gebeurt het al. De markt voor biologische suiker was lange tijd in evenwicht, maar nu stijgt de vraag. Zo komt binnen de groep Südzucker de Tiense suikerfabriek in beeld om de productie uit te breiden.

Bij zusterbedrijven uit de Südzucker-groep is er ervaring met het biologisch telen van bieten zodat de suikerfabriek voor een snelle introductie in ons land gaat. Om de aanwezige kennis aan te passen aan onze landbouwomstandigheden wordt 2018 een jaar van veldproeven. De echte opstart van teelt en verwerking gebeurt in 2019.

“Op een kleine oppervlakte doen we dit jaar ervaring op, en gelijktijdig peilen we naar de interesse bij landbouwers. Of de biobieten in Vlaanderen of Wallonië geteeld zullen worden, maakt ons niet uit. Al zou het kunnen dat Waalse bioboeren zich meer tot bietenteelt aangetrokken voelen omdat hun Vlaamse collega’s zich vooral toeleggen op groenten en aardappelen”, zegt Erwin Boonen, directeur landbouwgrondstoffen van de Tiense Suikerraffinaderij. Door het verwerken van biobieten zal er bietenpulp geproduceerd worden die geschikt is voor biologisch vee. Ook dat is een bijdrage aan de vraag naar lokaal en biologisch voedsel.

Bron: Vilt.be
Nieuwsfoto: Wikimedia