Schauvliege is geen fan van debat tussen bio en gangbaar

7 maart 2018

Naar aanleiding van de jaarlijkse landbouwdag van de UGent over biologische landbouw vroeg parlementslid Francesco Vanderjeugd aan minister van landbouw Joke Schauvliege wat zij vindt van de kritische bemerkingen over bio die tijdens deze studiedag werden geponeerd. De minister vindt het debat niet juist.

Tijdens de landbouwstudiedag van de vakgroep Landbouweconomie aan UGent gaf spreker Stijn Bruers aan dat hij bio niet als meerwaarde ziet, niet op milieuvlak en niet op gezondheidsvlak. 

Open Vld’er Francesco Vanderjeugd is benieuwd wat Vlaams landbouwminister Joke Schauvliege daarvan denkt. Aan het opwakkeren van de tegenstellingen tussen bio en gangbaar wil ze niet meedoen. “Geen van beide is perfect. Het is fout om de één ten opzichte van de ander te plaatsen. Er is een andere invalshoek en beide hebben voor- en nadelen. Innovatie en vooruitgang zijn processen die nooit te stoppen zijn en waar er altijd ruimte is voor verbetering. Als je ziet van waar we komen, zowel bij de gangbare als bij de biolandbouw, dan hebben we gigantische stappen vooruitgezet.”

Schauvliege ziet de biosector graag als motor van het verduurzamingsproces, “want een aantal landbouwpraktijken die bioboeren als eersten toepassen, vinden de laatste jaren steeds meer ingang bij alle landbouwers.” Als voorbeelden noemt ze het zaaien van groenbedekkers en van klaver in graslanden, en gewasbescherming met natuurlijke vijanden van schadelijke organismen. “Het is dan ook belangrijk om de dialoog tussen alle landbouwers constructief te houden. Op die manier groeit er respect voor elkaar en kan men van elkaar leren.”

Deze week stelt zij op een biologisch akkerbouwbedrijf in Sint-Laureins het nieuwe strategische plan biologische landbouw voor, waarmee ze haar doelstellingen voor de biologische landbouw van 2018 tot 2022 vastlegt.