Nieuwe petitie wil bijen én boeren redden

25 november 2019

Vanaf vandaag loopt de Europese petitie "Save Bees And Farmers". Die wil tegen september 2020 1 miljoen handtekeningen verzamelen, omdat Europa dan verplicht wordt om wetgevende initatieven rond dit thema te ondernemen. Teken jij ook?

De campagne 'Save Bees And Farmers' vraagt drie dingen. 

  • Synthetische pesticiden in de EU-landbouw tegen 2030 geleidelijk met 80 % verminderen, te beginnen met de gevaarlijkste, om vervolgens tot een volledige afschaffing te komen tegen 2035
  • Natuurlijke ecosystemen in landbouwgebieden herstellen zodat de landbouw een drijvende kracht wordt achter het herstel van de biodiversiteit
  • De landbouw hervormen door prioriteit te geven aan kleinschalige, gediversifieerde en duurzame landbouwpraktijken, ondersteuning te bieden voor een snelle uitbreiding van agro-ecologische en biologische praktijken en mogelijkheden te bieden voor onafhankelijke opleiding en onafhankelijk onderzoek op het gebied van pesticide- en GMO-vrije landbouw.

De campagne wordt vandaag in heel Europa gelanceerd, met de bedoeling om binnen het jaar 1 miljoen handtekeningen te verzamelen, verspreid over de Europese lidstaten. 90 organisaties doen mee aan deze actie. Bereiken ze dat aantal, dan is Europa verplicht om een wetgeving initiatief rond dit thema te nemen. 

Je kan je handtekening hieronder achterlaten of naar de website gaan. Omdat dit om een officieel Europees burgerinitiatief gaat, moet je ook informatie over geboorteplaats geven. Op die manier wordt de authenticiteit van elke handtekening gewaarborgd.