Neonicotinoïden brengen enorme schade toe

10 april 2015

Dat het niet goed gaat met de bijen, is al langer bekend. Heel wat onderzoeken wijzen op het gebruik van zogenaamde neonicotinoïden als schuldige. Maar nu blijkt dat ook andere insecten en zelfs vogels te lijden hebben onder dit landbouwgif.

Het EASAC, de Europese koepel van wetenschapsacademies en het hoogste onafhankelijk wetenschapsorgaan van Europa, keek naar het effect van deze insecticiden en publiceerde er een rapport over. Dat deden ze op vraag van de Europese Commissie, die had gevraagd om alle bestaande kennis eens op een rijtje te zetten.

De resultaten zijn hallucinant: zelfs in lage doses zijn deze stoffen schadelijk voor soorten waarvoor ze niet bedoeld zijn. Er is steeds meer bewijs dat de gifstoffen 'ernstige negatieve effecten' hebben op soorten als kevers, vliegen en hommels. Ook vlinders, motten en hommels staan zwaar onder druk. Omdat er voor vogels niet genoeg insecten overblijven als voedsel, daalt ook die populatie.

Later dit jaar moet de Europese Commissie beslissen of deze stoffen nog gebruikt mogen worden, onder meer op basis van het EASAC-rapport.

In bio zijn deze duidelijk schadelijke stoffen niet toegelaten. Een bioboer investeert in een vruchtbare bodem om zijn planten weerbaar te maken en zet vooral in op preventie en natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Zo maakt een boer gebruik van nuttige insecten om andere plagen te verhelpen. Bio maakt verantwoord gebruik van natuurlijke hulpbronnen en draagt zo bij aan het in stand houden van de biodiversiteit. Daar horen ook vogels bij.

Bron: De Volkskrant/eigen verslaggeving