Waals parlement wil mobiele slachteenheid voor runderen mogelijk maken

12 maart 2019

Het Waalse parlement heeft op 11 februari unaniem een ontwerpresolutie aangenomen om de oprichting van mobiele slachteenheden voor runderen in Wallonië mogelijk te maken. Ook in Vlaanderen wordt op dit moment hard gewerkt om zo'n mobiele slachteenheid op te starten.

De ontwerpresolutie werd mede ondertekend door de parlementsleden Andre-Pierre Puget (onafhankelijke), Jenny Baltus-Möres (MR-PFF) en Josy Arens (cdH). Het moet slachting op de boerderij mogelijk maken en, meer in het algemeen, de verkoop via de korte keten stimuleren, benadrukken de auteurs.

"Mobiel slachten op het veebedrijf is respectvoller voor het rund, dat in zijn gebruikelijke omgeving blijft en in betere omstandigheden wordt geslacht" verklaarde Jenny Baltus-Morës tijdens de plenaire zitting van het Waalse parlement. Volgens haar staan zowel veehouders als consumenten achter dit initiatief.

Mobiele slachteenheden bestaan al in verschillende Europese landen, waaronder Zweden. Daar worden sinds 2015 elk jaar 5.500 dieren in een mobiele eenheid geslacht. In België zou de bouw van een slachteenheid ongeveer 750.000 euro kosten.

Ook in Vlaanderen wordt hard gewerkt om een mobiele slachteenheid mogelijk te maken. Een operationele groep bestaande uit verschillende veehouders, verwerkers van vlees, Steunpunt Korte Keten, Odisee en BioForum Vlaanderen onderzoekt de mogelijkheden op vlak van regelgeving, financiën en praktische aspecten. Op dit ogenblik organiseert een groep pluimveehouders zich om samen te investeren in een mobiele unit en om deze samen uit te baten. Geïnteresseerden die willen aansluiten kunnen zich melden via paul.verbeke@bioforumvl.be of 0497 42 93 68.

Daarnaast worden ook de mogelijkheden voor het mobiele slachten van schapen en runderen onderzocht. Meer informatie vind je hier

Nieuwsfoto: Kobe Van Looveren, De Steenovens