Udea en Biofresh Belgium fuseren tot grootste biospecialist in de Benelux

3 juni 2019

De Nederlandse biologische groothandel Udea en BioFresh Belgium kondigen vandaag aan dat ze met terugwerkende kracht fusioneren.

Door de bundeling van krachten ontstaat naar eigen zeggen de grootste biospecialist van de Benelux met een gezamenlijke omzet van circa 300 miljoen euro die werkgelegenheid biedt aan circa 800 FTE’s. Bovendien heeft deze nieuwe speler met 80 Ekoplaza’s in Nederland en 16 Origin’o-vestigingen in Vlaanderen en Brussel de ambitie om de biospecialist desgewenst met een formule te ondersteunen en te versterken.

De komende tijd zal er worden gekeken hoe efficiëntie- en schaalvoordelen kunnen worden gerealiseerd. BioFresh zal de Belgische markt blijven bedienen, maar daarnaast ook de integratie van Hagor in goede banen leiden. Udea nam immers in september vorig jaar Natudis over, waarvan Hagor een onderdeel was. Udea blijft zich vooral bezighouden met de Nederlandse markt. 

REACTIES
Erik Does, algemeen directeur Udea, stelt dat deze samenwerking perfect past in hun visie om met gelijkgestemde bedrijven schaalgrootte te realiseren. De wederzijdse overtuiging dat het beter is Hagor in Biofresh Belgium te integreren in een tijd dat biologische levensmiddelen steeds breder verkrijgbaar zijn, heeft ervoor gezorgd dat de onderhandelingen snel, in goede sfeer en zonder veel adviseurs zijn afgerond. Zijn compagnon Erik-Jan van den Brink, commercieel directeur Udea, verwacht dat de fusie voor beide bedrijven ontwikkelingen zullen versnellen. ‘In zowel Nederland als België kunnen we als marktleiders direct voordeel halen in ICT, logistiek en assortiment. De ervaring van de overname van Natudis kunnen we direct weer gebruiken om de positie van de specialist in biologische levensmiddelen te versterken. Het is voor ons prettig een partner te hebben die de Belgische markt kent en vice versa geldt dat eveneens’.

Filip Dossche, samen met zijn broers Peter en Frederik hoofdaandeelhouder van Biofresh Belgium. Het parcours dat we destijds hebben aangevat bij de overname van Biofresh Belgium en de daaropvolgende fusies in België met de ambitie een sterke nationale speler te creëren met een groot groeipotentieel, zetten wij nu verder op Benelux-niveau door de krachten en ervaring te bundelen met onze Nederlandse vrienden van Udea.

"Beide bedrijven zijn actief in biologische voeding uit overtuiging. Dit vormt de ideale weg naar een toekomst voor mens en planeet."

Filip Fraeye, CEO van Biofresh Belgium, is ervan overtuigd dat de krachten bundelen vruchtbaar zal zijn. Filip stond mee aan de wieg van een Belgische succesvolle fusie in de biosector en is ervan overtuigd ook nu met de fusie met Udea dat het nieuwe professionele geheel nog meer de sector van de gespecialiseerde handelaar in biologische voeding zal versterken.

Fraeye: "Wij toetsten samen elkaars filosofieën af en mochten concluderen dat deze goed met elkaar matchten. Beide bedrijven zijn actief in biologische voeding uit overtuiging, dit vormt de ideale weg naar een toekomst voor mens en planeet, geen trend maar een ideologie. Dit kunnen we bereiken door samen te ontwikkelen en te investeren, onze mensen samen laten zoeken naar meerwaarde. Samen moeten wij nog ons nog meer kunnen onderscheiden ten opzichte van grotere marktkanalen. Ondanks dat wij fuseren, hebben wij afgesproken om de landelijke flavour goed te bewaken, cruciaal in het belang van biodiversiteit in onze markten, en zeker in België. Zowel klanten als leveranciers moeten door onze samenwerking sterker worden, daar ligt onze opdracht en sleutel tot succes."

WIE ZIJN BIOFRESH EN UDEA? 
Biofresh Belgium werd opgericht in 1998 en vindt zijn oorsprong in een fusie van 3 bedrijven. Sinds 2003 wordt het bedrijf, dat een totaal pallet aan biologische levensmiddelen en non-food levert, geleid door Filip Fraeye. Biofresh Belgium is een distributeur voor het gespecialiseerde kanaal van hoofdzakelijk Belgische bioverkooppunten en out-of-home services. Om de continuïteit van de gespecialiseerde markt van biowinkeliers te garanderen, werd in 2007 ook winkelformule Origin’O in het leven geroepen.

Udea is in 1999 ontstaan uit een fusie tussen de natuurvoedingswinkels van familie Does en de versgroothandel van Erik-Jan van den Brink. In 1980 opende Gerard Does zijn eerste natuurvoedingswinkel in Amsterdam wat hij samen met zijn zoon Erik liet uitgroeien tot een filiaalbedrijf. Erik-Jan van den Brink richtte in 1992 zijn biologische groente- en fruitgroothandel op.

Vandaag de dag is Udea nog steeds een familiebedrijf en een toonaangevende Nederlandse groothandel, merkenhuis en im- en exporteur van biologische levensmiddelen. Het hoofdkantoor en de distributiecentra zijn alle gevestigd in Veghel van waaruit zij de Benelux bedienen. Udea levert haar biologische producten voornamelijk aan natuurvoedingswinkels, biologische specialisten en foodservice. Udea is tevens franchisegever van de biologische supermarktformule Ekoplaza.

Nieuwsfoto: Kobe Van Looveren