Greenpeace helpt grond kopen voor bioboeren

23 oktober 2019

Greenpeace lanceert een crowdfundingscampagne om twee bioboeren aan grond te helpen. Daarmee willen ze meer lokale biolandbouw mogelijk maken. In Vlaanderen werkt Greenpeace samen met De Landgenoten, en in Wallonië steunen ze de coöperatie Terre-en-vue.

Landbouwers die grondgebonden willen werken stoten al snel op de absurd hoge prijs van landbouwgrond in België als gevolg van speculatie en schaalvergroting. Om lokale biolandbouw te ondersteunen, werkt Greenpeace dit najaar aan een crowdfunding samen met de coöperaties van De Landgenoten en Terre-en-vue.

Zet mee je schouders onder het project van Joke en Peter (bioboerderij Klavertroef) en Joël (Ferme Sainte-Barbe). Het doel is om op één maand tijd 40.000 euro in te zamelen om gronden aan te kopen voor deze bioboeren. Samen kunnen we hen helpen. Kies een bedrag voor je gift en ontdek je beloning.

MEER GROND VOOR BIOGEITEN
In Vlaanderen zal De Landgenoten het geld gebruiken om 1,07 hectare weiland te kopen voor de biologische geitenboerderij Klavertroef in Scheldewindeke. Bioboeren Peter en Joke kiezen bewust voor de kleinschalige aanpak, maar ze willen natuurlijk ook blijven groeien, voor het welzijn en de gezondheid van hun dieren. it jaar werd een aanpalend weiland te koop gezet, maar Peter en Joke hadden niet de middelen om de grond zelf te kopen. Toch hebben hun geiten deze extra ruimte nodig om te grazen. Verder wil het koppel op termijn ook zelf voer telen.

"Met 20.000 euro koop je natuurlijk geen hectare, maar het is een flinke duw in de rug waarmee Peter en Joke hun geiten meer ruimte kunnen geven," vindt Greenpeace.

BIOBOERDERIJ OP MENSENMAAT
In Wallonië zal Terre-en-vue het geld gebruiken om 4 hectare grond te kopen voor La Ferme Sainte-Barbe in Orp-le-Grand. Bioboer Joël wil geïmporteerde soja als veevoer absoluut vermijden, en experimenteert met voedergewassen zoals lupine. Hij heeft de grond nodig om autonoom te blijven op het vlak van veevoeder. De totaalprijs is 150.000 euro: de rest van de benodigde fondsen worden door Terre-en-vue en Joël zelf worden ingezameld.

Nieuwsfoto: Turostro voor de Landgenoten