Biologische landbouw van vitaal belang voor duurzame voedselsystemen

24 september 2019

Nieuw onderzoek toont aan dat biologische landbouw voor een groot deel kan bijdragen aan het realiseren van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) van de Verenigde Naties. EOSTA lanceert daarom de campagne 'Organic is part of the Solution', samen met een heel aantal partnerorganisaties.

Vier jaar geleden beslisten 150 landen om op basis van 17 duurzaamheidsdoelen de wereld een duurzamere plek te maken tegen 2030. Uit het nieuwe rapport ‘Organic Agriculture and the Sustainable Development Goals’ blijkt nu dat biologische landbouw voor maar liefst 8 van de 17 doelstellingen een positieve bijdrage kan leveren.

De metastudie werd uitgevoerd door een student aan de Universiteit van Twente op vraag van biologische groothandel EOSTA. Er werd gekeken naar meer dan vijftig wetenschappelijke studies, waarvan een heel deel afkomstig van het FAO. De conclusie is dat biologische landbouw een belangrijke rol kan spelen in het realiseren van liefst 8 van de 17 doelstellingen. Het gaat om “Geen honger (SDG 2), Goede gezondheid en Welzijn (SDG 3), Schoon water en Sanitair (SDG 6), Eerlijk werk en economische groei (SDG8), Verantwoorde consumptie en productie (SDG 12), Klimaatactie (SDG 13), Leven in het water (SDG 14) en Leven op het land (SDG15).

Volkert Engelsman legt uit waarom ze dit lieten onderzoeken. “We zitten met grote maatschappelijke uitdagingen op het vlak van klimaat, gezondheid en biodiversiteit. Maar om de duurzaamheidsdoelen te halen tegen 2030 gaan we niet snel genoeg. Daarom moeten we nu focussen op praktische, realistische oplossingen. Dat biologische landbouw een positief effect heeft, is voor ons niet verrassend, maar we zijn toch blij met het resultaat. De bedoeling is om met dit rapport in de hand biologische landbouw wereldwijd verder te blijven ontwikkelen.”

Kurt Sannen, voorzitter van BioForum Vlaanderen, stelt dat duurzaamheid een tienkamp is en daar heb je een speciaal soort atleet voor nodig. "Vaak wordt er alleen gefocust op één onderdeel van duurzaamheid, bijvoorbeeld CO2-uitstoot. De laagste uitstoot zorgt zogenaamd ook voor het meest duurzame product. Dat is alsof je de beste sprinter hebt en stelt dat die de beste tienkamper is. Maar het is net omgekeerd: de verschillende elementen maken samen een nog sterker geheel. Iets wat duurzaam is zal lekkerder smaken, beter zijn voor de boer, het dierenwelzijn, de natuur, het klimaat en de bodem. Bio is een geheel. Je kun er niet zomaar één element uithalen, want dan klopt het grotere plaatje niet meer."

BREDE COALITIE
EOSTA maakt de studie beschikbaar voor iedereen in de biologische sector die het positieve, duurzame verhaal van de biologische landbouw wil delen. Ze doen dat samen met een brede coalitie van biologische organisaties: IFOAM, Organic Sweden, Pro Luomu (Finland), Soil Association (U.K.), Organic Denmark, Bio Austria, Bio Suisse, BioForum Vlaanderen, BioWallonie, Irish Organic Association, Sustainability Consortium (Duitsland), Bionext (Nederland), Assobio (Italië), Ecovia (Spanje) Oikos (Noorwegen) en verschillende organisaties in de VS, Canada, Maleisië en Japan.