Nederlandse biosector pleit voor 0% btw op biovoeding

9 november 2017

In Nederland kunnen mensen dit weekend btw-vrij winkelen in de biowinkel. De actie “Geen btw op bio” vindt dat biovoeding ten onrechte wordt belast.

De campagne 'geen btw op bio' is een initiatief van de Biowinkelvereniging. Met een petitie willen ze bij de Tweede Kamer aan de kaak stellen dat biologische voeding onterecht wordt belast.

Hun redenering? Zolang de kosten van milieuvernietiging, zoals de massale insectensterfte, niet worden afgewenteld op de vervuiler maar op de belastingbetaler, is de prijs van biologisch geproduceerde voeding relatief te hoog.

Het is de taak van de overheid om drinkwaterbronnen, klimaat, biodiversiteit, bodem en gezondheid te beschermen en te behouden voor huidige en toekomstige generaties. De milieuvriendelijke biologische landbouw is daarin een brede en effectieve maatregel en zou volgens hen daarom vrijgesteld moeten worden van btw.

Op 10, 11 en 12 november kunnen mensen alvast btw-vrij boodschappen doen bij hun biologische speciaalzaak. De 6% btw op voedingsmiddelen wordt dan niet in rekening gebracht.

GANGBARE VOEDING TE GOEDKOOP
Nederlandse biologische groothandel Eosta werkte enkele jaren geleden al samen met FAO aan het onderzoeksrapport ‘True Cost of Food’. Daaruit bleek dat de echte prijs van biologische voeding lager is dan gangbare voeding als je de maatschappelijke kosten voor milieu en leefomgeving meerekent.

De conclusie volgens EOSTA was dan ook dat biologische voeding niet te duur is, maar gangbaar voedsel te goedkoop.

De petitie met handtekeningen zal begin 2018 aangeboden worden aan de leden van het Nederlandse parlement.

Nieuwsfoto: Sophie Nuytten, Food Hub Leuven