Samenwerking levert volledig Belgisch biobrood op

9 november 2015

Bio zoekt Keten stimuleerde een samenwerking tussen boer, molenaar, bakkerij en supermarkt. Resultaat: een nieuw Belgisch biologisch tarwebrood op de markt, met Belgisch graan, gemalen in een Belgische molen en gebakken in een Belgische bakkerij.

Maar weinig boeren in Vlaanderen telen bakgranen: de prijzen zijn niet gunstig en het klimaat zou te vochtig zin. De meeste granen worden geteeld als veevoeder. De paar bioboeren die bakgranen telen, werken vaak op te kleine schaal om er biobrood van te maken voor de grootdistributie. Een echt Belgisch biobrood is daarom zeldzaam geworden. Toch zijn er ook succesvolle initiatieven, zoals B.Akkerbrood/Kortweg Natuur en Agribio

Boer Guy Depraetere uit Geraardsbergen ging met ondersteuning van Bio Zoekt Keten de uitdaging aan om biologische bakgraan te telen. Een juiste beslissing, zo bleek. Zijn oogst was rijk, had een gunstig eiwitgehalte van 12,6% en een correct vochtgehalte. Het bleek van superieure kwaliteit.

DE HELE KETEN SAMEN
Vervolgens bracht Bio zoekt Keten verschillende schakels uit de keten samen rond tafel. Biobakkerij De Trog engageerde zich om de volledige oogst af te nemen. Omdat de biobakkers de bloem puur verwerken en er niets aan toevoegen, is er meer manueel werk nodig om tot een goed eindproduct te komen. Maalderij Molens Nova vermaalde het graan tot bloem. Ook aan het eind van de keten ging Bio-Planet het engagement aan om de broden te verkopen. 

Divisiemanager van Bio-Planet Pieter Ceuleers: “We zoeken voortdurend naar nieuwe producten die ons assortiment duurzamer maken. En we zoeken ook naar nieuwe werkwijzen. Dit speciale brood bewijst dat we zinvolle meerwaarde kunnen creëren door met verschillende partijen samen te werken. Dat geeft ons voldoening en ook zin om in de toekomst nog zo te werk te gaan.”

Het kraaknieuwe, Belgische tarwebrood is vanaf nu te koop onder de naam "De Trog Belgisch tarwebrood 600 g". Hoe lang het brood in de rekken zal liggen, hangt af van de beschikbare voorraad bloem.

Foto: Bio-Planet