Biovar.be huldigt nieuwe varkensstal in

8 januari 2019

In een gloednieuwe biologische varkensstal in Ruiselede werden afgelopen weekend de eerste biggen geboren. Het betekent de start van een samenwerkingsovereenkomst tussen BioVar.be, Delavi en Colruyt Group om een 100 procent biologische varkensvleesketen op te zetten.

In juli vorig jaar kondigden BioVar.be, Colruyt Group en Delavi aan dat ze zouden gaan samenwerken om een antwoord te bieden op de groeiende vraag naar biologisch varkensvlees. BioVar.be zou daarbij zorgen voor de kweek van biovarkens en Delavi zou instaan voor de coördinatie van het transport, de slacht en de versnijding. Colruyt Group op zijn beurt engageert zich om de varkens in exclusiviteit aan te kopen tegen een welbepaalde prijs. Het biovarkensvlees zou vanaf de zomer van 2019 te koop moeten aangeboden worden in de winkels van Colruyt en Bio-Planet.

In vergelijking met andere landbouwtakken hinkt de biologische varkenshouderij achterop. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat de beschikbaarheid van biobiggen zeer beperkt is. Daarnaast zijn biovarkenshouders verplicht om al hun mest af te zetten bij biologische bedrijven, wat een bijkomende uitdaging vormt. “Bio is ook een vraaggestuurde markt”, vertelt Lieve Vercauteren, directeur van BioForum Vlaanderen. “Het is belangrijk dat je eerst afzet vindt voor je product voor je van start gaat. En alle stukken van een varken als bio kunnen verkopen, dat is vandaag niet evident. In ons land is de biovleesverwerking weinig ontwikkeld”, klinkt het.

Omdat Colruyt Group werk wil maken van meer lokale productieketens maar dit in de biologische varkenshouderij moeilijk van de grond komt, klopte het aan bij Hapro, een bedrijf dat al 20 jaar lang gangbare varkens levert aan de supermarktgroep. Naast de eigen productie stelt Hapro zich ook ten dienste van andere bedrijven die actief zijn in de varkenssector om een constante aanvoer en afname van dieren te garanderen. Vanuit die expertise ging Hapro aankloppen bij gangbare varkenshouders om te polsen of zij bereid waren de overstap naar bio te overwegen.

Het hele verhaal van Hapro lees je op Vilt.be.

West-Vlaams landbouwgedeputeerde Bart Naeyaert toonde zich alvast heel enthousiast over het project. “Het toont ondernemerschap en daar is natuurlijk risico aan verbonden. De varkens zitten hier in kleine villaatjes, wat de kostprijs voor de veehouder sterk verhoogt. Je moet die hogere kostprijs terug uit de markt kunnen halen. Ik ben blij dat deze drie partijen dat risico samen willen nemen”, stelt hij.

Kanaal Z maakte ook een videoreportage over de nieuwe Biovar-stallen. 

Bron: Vilt.be