Supermarktketen Colruyt lanceert 100 % biologische varkensketen

9 juli 2018

BioVar.be, Delavi en Colruyt Group lanceren een 100% Belgische biologische varkensvleesketen. Via deze innoverende samenwerking willen de partners een antwoord bieden op de steeds groeiende vraag naar biologisch varkensvlees.

BioVar.be zal zorgen voor de kweek van biovarkens en Delavi zal instaan voor de coördinatie van het transport, de slacht en de versnijding. Colruyt Group engageert zich om de varkens in exclusiviteit aan te kopen, waarvan het vlees in eerste instantie zal verkocht worden in de winkels van Colruyt Laagste Prijzen en Bio-Planet vanaf de zomer van 2019. Vorige week woensdag werden de eerste zeugen ondergebracht in een gloednieuwe stal.

Het doel van de samenwerking is een keten op te starten voor biologisch varkensvlees van Belgische oorsprong via een transparant samenwerkingsmodel, waarin elke partner zijn expertise bijdraagt. BioVar.be, sterk in zijn ervaring met de ondersteuning van varkenskwekers en in de varkenskweek zelf via zusterbedrijf Hapro, vormde een van de bestaande varkensbedrijven om tot een gespecialiseerde stal, gewijd aan biologische kweek.

De varkens die uit deze keten komen, worden via het plaatselijk daartoe bevoegde slachthuis naar Delavi gebracht. Delavi, wiens versnijdingszaal beantwoordt aan de vereisten voor biologische certificering, zal zorgen voor de verwerking en het transport van het vlees. Colruyt Group engageert zich vervolgens tot de aankoop van de varkens.

Dat vlees zal in eerste instantie verkocht worden in de winkels van Colruyt Laagste Prijzen en Bio-Planet. Colruyt Group richtte in het verleden al gelijkaardige samenwerkingen op, o.a. met producenten van appels en aardappelen. "We willen onze verantwoordelijkheid opnemen door onze klanten de mogelijkheid te geven om goed geïnformeerde consumptiekeuzes te maken", legt Stefan Goethaert uit, algemeen directeur van Fine Food, de productieafdeling van Colruyt Group. Geboren,

In België overstijgt de vraag naar biologisch varkensvlees het plaatselijk aanbod. Om aan deze vraag te voldoen, moeten distributeurs dit vlees uit het buitenland importeren. Deze nieuwe keten zal helpen om het tekort in het aanbod aan te vullen maar zal ook de ontwikkeling van de biologische landbouw in Vlaanderen vooruithelpen.

“Het is een project dat ons nauw aan het hart ligt”, bevestigt Wim Haeck, zaakvoerder van BioVar.be. “Het leunt perfect aan bij de visie van zusterbedrijf Hapro, die in de gangbare varkenssector bijdraagt in de verduurzaming van de kweek door de opzet van transparante samenwerkingen tussen de verschillende schakels in de primaire keten. Door ons ook toe te spitsen op de biologische varkenskweek via BioVar.be, willen we de weg openen voor kwekers die het potentieel zien in de omschakeling. Samen met hen bouwen we aan een vraaggericht ketenverhaal, waardoor een meerwaarde wordt gecreëerd voor alle partijen in de keten. Belangrijk hierbij is dat we dezelfde waarden delen, net zoals we dit hebben met onze partners als Delavi en Colruyt Group.” 

Nieuwsfoto: Biovar.be