Biologisch landbouwareaal nam wereldwijd met 20 procent toe

18 februari 2019

Op één jaar tijd is het wereldwijde biologische landbouwareaal toegenomen met 20 procent, de sterkste stijging ooit. In 2017 werd in totaal 69,8 miljoen hectare biologisch bewerkt door 2,9 miljoen biolandbouwers. Ook de consumptie neemt toe. Dat blijkt uit een studie van het Research Institute of Organic Agriculture (FiBL).

"Een recordjaar voor de wereldwijde biologische landbouw", zo omschrijven de onderzoekers van FiBL het jaar 2017. Op één jaar tijd nam het areaal toe met 11,7 miljoen hectare tot 69,8 miljoen hectare. Australië heeft het grootste bio-areaal ter wereld, goed voor 35,6 miljoen hectare. Daarmee laat dat land de tweede en de derde in de rij ver achter zich. Argentinië telt immers ‘maar’ 3,4 miljoen hectare bio en in China gaat het om drie miljoen hectare.

Gezien het grote bio-areaal in Australië hoeft het niet te verwonderen dat Oceanië op vlak van continenten de ranglijst aanvoert. Europa volgt op de tweede plaats (14,6 miljoen ha) en Latijns-Amerika vervolledigt de top drie (8 miljoen ha). In alle continenten is doorheen de jaren een stijging op te tekenen.

Wereldwijd is 1,4 procent van het landbouwareaal biologisch. Toch zijn er landen waar het aandeel bio tegenover gangbaar veel hoger ligt. De landen met het grootste aandeel biologisch areaal in de wereld zijn Liechtenstein (37,9%), Samoa (37,6%) en Oostenrijk (24%). In 14 landen bedraagt het biologische areaal tien procent of meer van het totale areaal.

In 2017 waren er over heel de wereld 2,9 miljoen biologische landbouwers. Dat is een stijging van 4,7 procent op één jaar tijd. India telt het grootste aantal bioboeren. Het gaat in totaal om 835.200 biologische landbouwers. Op de tweede plaats komt Oeganda met 210.352 bioboeren en Mexico telt er 210.000 en staat daarmee op de derde plaats.

De totale markt voor biologische voeding zou 92 miljard euro waard zijn. De Verenigde Staten vormt de grootste markt, goed voor 40 miljard euro, gevolgd door Duitsland waar 10 miljard euro aan biologische voeding wordt gespendeerd. Frankrijk staat met 7,9 miljard euro op de tweede plaats en was in 2017 de grootste stijger. In het land werd 18 procent meer aan bio gespendeerd op één jaar tijd. De Zwitsers geven dan weer het meest uit aan biovoeding. In totaal gaat het om 288 euro per capita. Denemarken is het land met het grootste aandeel biovoeding: maar liefst 13,3 procent van alle voedingsaankopen is bio.

Meer cijfers vind je in de studie "The World of Organic Agriculture 2019"

Bron: Vilt.Be
Nieuwsfoto: Sophie Nuytten