Franse biosector vraagt om toevloed nieuwe boeren beter te begeleiden

19 mei 2017

De ruim 32.000 Franse bioboeren vrezen een massa nieuwkomers nu veel collega-landbouwers hun toevlucht zoeken tot de biolandbouw. Ze vragen de nieuwe regering om maatregelen te nemen om de golf aan overstappers te begeleiden.

"De Franse president Emmanuel Macron heeft beloofd een miljard euro per jaar te investeren in modernisering van landbouwbedrijven, terwijl er voor de biologische sector maar 200 miljoen euro wordt uitgetrokken. Dat zou beter in evenwicht moeten worden gebracht. Die 200 miljoen is niet voldoende voor de biologische sector, zeker niet om de nieuwkomers de technische ondersteuning te geven die ze nodig hebben”, zegt FNAB-voorzitter Stéphanie Pajeot. De bond kijkt terug op een historisch goed jaar, terwijl het aantal faillissementen in de totale Franse land- en tuinbouw juist is gestegen.

“Veel conventionele boeren kunnen niet meer in hun levensonderhoud voorzien, terwijl de biologische productie, die lange tijd werd gezien als iets voor militanten, een voorspoedige en nooit vertoonde groei doormaakt”, aldus Pajeot. Dat alles leidt ertoe dat nu zo’n 20 Franse boeren per dag met de omschakeling naar biologische landbouw beginnen. “Dat levert problemen op door het opdrogen van de EU-fondsen die voor die omschakeling bestemd waren.”

Bron: Vilt.be/Boerderij

Nieuwsfoto: Kjell Gryspeert, Purfruit