Vlaamse bedrijven nemen deel aan Zweedse biobeurs

2 november 2015

Acht Vlaamse biobedrijven namen op 1 en 2 november deel aan de Nordic Organic Food Fair (NOFF) in het Zweedse Malmö. Het was de derde keer dat de beurs werd georganiseerd. Meer dan 200 exposanten uit 27 landen namen deel.

De Scandinavische regio heeft de snelst groeiende biomarkt ter wereld op dit moment. In 2014 is de Zweedse biomarkt met 38% gegroeid tot 15,5 miljard SEK (1,7 miljard euro). Het bio-aandeel in de totale levensmiddelenmarkt bereikt daarmee 5,6%. Ook voor 2015 verwacht Ekoweb een verdere groei van 20 % (214 miljoen euro jaarlijks). Een snellere groei wordt onwaarschijnlijk geacht omdat het inlandse aanbod onvoldoende is. Net als in andere landen worden biologische landbouwers gezocht om in te spelen op de toenemende vraag.

Denemarken is het land met de hoogste biologische consumptie ter wereld. De producten, die met de opvallende ‘rode Ø’ van het Deense biolabel zijn voorzien, maakten in 2014, 7,6% van de totale voedingsmiddelenverkoop uit. In 2014 werd een totale omzet van 6,2 miljard Deense Kroon (831 miljoen euro) gerealiseerd in biologische voedingsmiddelen (+6% tov 2013). In de komende 3 jaar wordt een verdere groei van de bio-omzet met 5 à 10% verwacht. Daarnaast werd in 2014 een omzet van 1,2 miljard Deense Kroon (161 miljoen euro) gerealiseerd in de cateringsector

Deze veelbelovende cijfers en de sterke dynamiek op de Scandinavische markt was de aanleiding voor 8 Vlaamse biobedrijven om deel te nemen aan de Nordic Organic Food Fair. Bio zoekt Keten organiseerde een groepsstand op de beurs, waar 5 bedrijven aan deelnamen.

BEST NEW NATURAL DRINK
Een van de bedrijven op onze groepsstand, Chalo uit Verrebroek, kreeg een leuke verrassing. Hun Indische Chai Latte werd door de beursorganisatoren bekroond met de prijs voor "Best new natural drink". Dit is een traditionele drink op basis van zwarte thee: een mix van frisse kruiden, suiker en melk. Er zijn 4 smaken: massala, limoengras, cardamom en vanille. De Chalo Chai Latte bevat geen melk, wat de drank ook geschikt maakt voor lactose-intolerante mensen.

Nordic Organic Food Fair