Biolandbouw productiever dan gedacht

11 december 2014

Uit een nieuwe studie blijkt dat biologische landbouw productiever is dan in eerdere studies werd aangenomen. Als er efficiënt gebruik gemaakt wordt van teeltrotatie en er op hetzelfde veld meerdere gewassen groeien, kan dat verschil zelfs gereduceerd worden tot 8%.

De huidige studie van de universiteit van Berkeley, die resultaten uit 115 onderzoeken in 38 landen groepeert, komt uit op een productiviteitsverschil van 19,2 procent. ‘Door bewust te kiezen voor de ontwikkeling van groenterassen die goed zijn afgestemd op afwezigheid van pesticiden, kan het verschil in opbrengst met reguliere landbouw verminderd of zelfs helemaal weggewerkt worden voor sommige gewassen. De opbrengst is trouwens afhankelijk van het soort gewas. De onderzoekers vonden geen verschillen voor peulvruchten zoals erwten, bonen en linzen.’

MEER ONDERZOEKSMIDDELEN
‘Met een wereldwijde voedselbehoefte die in de komende 50 jaar sterk zal toenemen, is het belangrijk om de mogelijkheden van biologische landbouw goed te benutten,’ stelt senior auteur Claire Kremen van de Universiteit van Californië. Het onderzoek pleit voor een herziening van het huidige intensieve landbouwmodel naar een duurzame landbouw en meer onderzoeksmiddelen hiervoor.

‘Het vermogen om de productie en efficiëntie in de intensieve landbouw op te krikken, door het maximaliseren van het landbouwoppervlak en het gebruik van pesticiden, raakt stilaan uitgeput. Bovendien weegt het huidige systeem op de biodiversiteit en de vruchtbaarheid van onze bodems. Meer duurzame landbouw is geen keuze, maar een noodzaak', aldus de onderzoekers.

Honger uitbannen in de wereld is bovendien veeleer een zaak van de toegang tot voedsel verbeteren en niet van een hogere productie. Bijna een derde van de wereldwijde productie wordt verspild.

De studie werd gisteren online gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Proceedings B Journal van The Royal Society. Een Nederlandstalig artikel hierover verscheen op de website van Knack.

Nieuwsfoto: Tim Vandewiele, PCG