Pinguin Food

Wie?
Jan Ingelbeen en Stefaan Goudeseune
Wat?
Diepvriesgroenten
Waar?
Westrozebeke
Bio sinds?
1998

Het beursgenoteerde bedrijf Pinguin Foods is de tweede grootste verwerker van diepvriesgroenten in Europa, met sites in België, Groot-Brittannië, Hongarije, Polen en Frankrijk. Als onderdeel van Greenyard Foods – wereldwijd de nummer 1 in verwerking van groenten – zien zij bio als een belangrijk onderdeel van hun assortiment.

Jan Ingelbeen, General Manager van Pinguin België: “De laatste jaren is bio het alternatieve circuit ontgroeid. De consument wil zekerheid en wij spelen graag in op die vraag. Bovendien zijn we dankzij onze kleinere productielijnen flexibel genoeg om de kleinere hoeveelheden biogroenten te verwerken. Vandaag is zo’n 5 procent van wat we verwerken in Westrozebeke biologisch.”

TOEKOMSTVISIE
Dat betekent niet dat bio voor Pinguin een louter economisch verhaal is. “Bio past in onze toekomstvisie. Het zit sinds 1998 in ons aanbod. Die visie is nodig, want bio is zeker niet de makkelijkste keuze: het vraagt flexibiliteit en extra opleiding op de werkvloer. Heel het bedrijf moet mee zijn.”

“Omschakelen doe je als boer omdat je erin gelooft.”

Dat geldt volgens hem ook voor geïnteresseerde telers: “Omschakelen doe je als boer omdat je erin gelooft, niet alleen uit financiële overwegingen. Het vraagt een andere manier van werken, een andere mentaliteit.”

INHAALBEWEGING NODIG
Pinguin is volop bezig om boeren warm te krijgen voor dat bioverhaal. En dat is nodig, want het aanbod is op dit moment te klein. “West-Vlaanderen zet sterk in op omschakeling, maar in onze buurlanden beweegt er meer. De Vlaamse boeren moeten opletten dat ze niet voorbijgestoken worden door hun Europese collega’s.” 

Volgens Stefaan Goudeseune – binnen Pinguin verantwoordelijk voor het bio-assortiment – houdt de angst voor het onbekende hen tegen. “Ze missen de kennis, al helpt het als ik hen meeneem naar bestaande bioboeren. Dan zien ze dat het kan. Ook de afzet zorgt soms voor ongerustheid. Maar daar kan ik duidelijk over zijn: afzetmogelijkheden genoeg.”

Natuurlijk vraagt het West-Vlaamse diepvriesbedrijf een zekere hoeveelheid om te kunnen starten met invriezen. “Die hoeveelheid kan ook bekomen worden door verschillende telers. Voor intensieve groenten zoals bioprei kan een teler met 0,5 ha reeds bij ons terecht. Voor akkerbouwmatige groenten zoals biobonen en bio-erwten moeten de percelen groter zijn.”

In ruil geeft Pinguin zijn telers zekerheid. Stefaan: “We werken met jaarcontracten en geven in onze weekplanning ook voorrang aan biotelers, omdat zij minder goed kunnen anticiperen op het weer. We merken aan onze boeren dat zij blij zijn dat ze op een rendabele manier kunnen werken.”

KWALITEIT
Stefaan is tevreden met de kwaliteit die hun biotelers leveren: “ik zie geen verschil met gangbare groenten. Ook de opbrengst is voldoende hoog, zo’n 70 tot 80 procent van de gangbare.”

Pinguin levert aan alle segmenten van de markt en ziet bio vooral groeien in de landen waar het bruto nationaal product ook stijgt, zoals onze buurlanden en de VS.“Bio is dan ook een erg sterk label, met die controle doorheen de keten.”

Wat Jan opvalt, is dat consumenten bereid zijn om een juiste prijs te betalen. “Bio is niet te duur, en dat beseffen consumenten maar al te goed. Ik denk dat de retailsector zichzelf soms in de voet schiet door producten te goedkoop aan te bieden.”

MEER WETEN?
www.pinguinfoods.com

Foto's: Pinguin Foods