La Confiance

Wie?
Leo Borms
Wat?
Biologische speculoos
Waar?
Dendermonde
Bio sinds?
1978

Leo Borms, zaakvoerder van La Confiance, komt uit een familie van bakkers. Zijn overgrootvader startte destijds Vondelmolen (van de peperkoek), waar Leo zelf ook nog bestuurder was. Daarna nam hij Ceval over, een fabrikant van suikervrije en biologische koekjes.

Leo: “In 2011 fusioneerde Ceval met Maison Biscuits D’Or en verhuisden we naar Dendermonde. Toen ik enkele jaren later het originele recept voor speculoos van mijn overgrootvader terugvond, groeide het idee om weer speculoos te maken zoals vroeger. De bakkerij van mijn overgrootvader heette toen La Confiance, een mooie naam voor onze speculoos én een passende naam voor ons bedrijf.”

NIETS TE VERBERGEN
Transparantie, smaak en vertrouwen: dat zijn de drie waarden waar La Confiance naar streeft. “We hebben niets te verbergen, daarom ook dat we graag meedoen aan bijvoorbeeld Openbedrijvendag. Als klein bedrijf met 12 werknemers roeien we met de riemen die we hebben. We werken ook eerder ambachtelijk en laten onze ovens bewust een stuk trager bakken.”

De speculoosfabrikant onderscheidt zich in de samenwerking met hun leveranciers. “De boeren zijn letterlijk het gezicht van onze speculoos, ze staan in het groot op de verpakking.” Concreet gaat het om drie bioboeren: Thibault uit Beaumont levert tarwemeel, Federico uit Italië zorgt voor de hazelnoten en boer José uit Peru levert de cacaonibs.

"De boeren zijn letterlijk het gezicht van onze speculoos." 

Leo: “In samenwerking met de leveranciers werd een contract opgesteld dat garandeert dat deze specifieke grondstoffen rechtstreeks van deze boeren komen. Boer Thibault vindt het zelf niet zo nodig dat hij op onze verpakking staat, terwijl boer Federico daar enorm trots op is.”

Door met biologische ingrediënten te werken wil La Confiance de smaak van weleer zo goed mogelijk benaderen. En dat werkt volgens Leo. “Heel wat mensen zeggen tegen ons dat onze speculoos precies smaakt als vroeger.” Die authentieke smaak wordt gewaardeerd. La Confiance won een Superior Taste Award en werd door VLAM erkend als streekproduct.

ZOEKEN NAAR KWALITEIT
“Als KMO zijn we beperkt in middelen en in aantal medewerkers. Maar ik probeer het personeel te betrekken in het verhaal van onze speculoos. En zij beseffen dat de biologische procedures echt wel essentieel zijn: dat betekent dat ze alle maatregelen kennen om contaminatie te vermijden.”

De keuze voor bio vindt Leo logisch, maar niet altijd makkelijk. “Voor het product dat wij maken moeten de grondstoffen altijd dezelfde kwaliteit hebben, maar dat durft in bio soms wel eens te variëren. Soms is het ook lang zoeken naar de juiste leverancier voor bepaalde ingrediënten.”

La Confiance ligt in enkele supermarkten. Leo: “Het is prettig om te zien dat supermarkten bio niet langer in aparte rekken plaatsen. Daarnaast is het ook fijn dat de warenhuizen meer kansen geven aan beginnende bedrijven. Onder druk van de consument, want die wil authentieke, eerlijke producten.”

KLEIN MAAR FLEXIBEL
Dat La Confiance een klein bedrijf is, zorgt ervoor dat Leo vaak zélf op beurzen te vinden is om zijn product aan de man te brengen. Maar het zorgt ook voor flexibiliteit. “Zo kunnen wij met kleinere batches werken. Toch moeten we nog wat groeien om de kosten te kunnen dragen. Op dit moment zijn we te klein.”

Zelf is Leo blij met een groeiende biosector: “Ik heb bij Ceval nog meegemaakt dat bepaalde ingrediënten er gewoon niet waren. Een beperkte beschikbaarheid aan grondstoffen betekent ook dat de prijzen omhoog gaan. Alleen al op dat vlak is een groeiende markt voor ons belangrijk.”

Leo beschouw La Confiance als zijn kind. “Dit is meer dan een voltijdse job. Iets nieuw opstarten doe je niet als je daar geen passie voor hebt. Ik ben blij met wat we tot nog toe bereikt hebben.”

Meer weten?
www.laconfiance.be

foto's: Sophie Nuytten/La Confiance