Food Hub Leuven

Wie?
Simon Clissold
Wat?
Coöperatieve biowinkel
Waar?
Leuven
Bio sinds?
2015

Sinds eind vorig jaar kan iedereen in Leuven voor zijn biologische aankopen terecht in de Food Hub. Maar noem de Food Hub geen gewone biowinkel: Simon Clissoldwil met dit initiatiefin de eerste plaats de kleinschalige biologische landbouw ondersteunen.

Simon: “Ik heb zelf lang biologisch geboerd in het buitenland. Toen ik dankzij de liefde in Leuven belandde, vond ik hier niet de voeding die ik wilde eten. Ik was gewend aan de Zuid-Europese boerenmarkten waar je rechtstreeks van de producent koopt. Daarom besliste ik om zelf iets op poten te zetten.”

Zonder ervaring als winkelier koos Simon voor een vernieuwend winkelconcept: “In de Food Hub verkopen we geen producten, maar werken we samen met producenten. Ik kies voor een relatie-economie, waarbij afnemer en leverancier op gelijke voet staan en transparant zijn tegenover elkaar.”

“In de Food Hub verkopen we geen producten, maar werken we samen met producenten.”

PRODUCENTEN IN BEELD
Simon heeft meer dan 40 leveranciers, waar hij dus rechtstreeks contacten mee onderhoudt. 99 procent van het aanbod is biologisch gecertificeerd. In de winkelruimte krijgen klanten de verhalen van de producenten te lezen en op de prijskaartjes staat hoeveel de boer krijgt voor zijn product, hoeveel er naar transport gaat en hoeveel Simon zelf overhoudt. Daarnaast komen producenten een aantal keer per jaar naar de winkelruimte.

Simon: “Ik hanteer maar twee marges: een voor verswaren en een voor droge voeding. Blijkbaar is dat niet de gewoonte. Wij hebben weinig producten in verhouding tot onze winkelruimte, maar ook dat hoort bij onze filosofie. ”

De klanten bereikt Simon onder meer via sociale media: “Ik wil ook via die kanalen tonen wie onze boeren zijn en wat voor werk ze elke dag verzetten. Dat kan onder meer door filmpjes en foto’s te delen. Zo maak ik hen meer zichtbaar.”

In de winkel vind je verschillende producten van kleinschalige Zuid-Europese bioboeren, zoals sinaasappelen en avocado’s. De Food Hub is naast winkel ook verdeler en importeur van bioproducten uit onder meer Spanje en Italië. Met zijn groothandelwerkt Simon samen met verkooppunten die dezelfde filosofie hanteren. “In de praktijk liggen die vooral in Wallonië en Brussel. In Vlaanderen bestaat er meer koudwatervrees. Heel wat biowinkels zijn geïnteresseerd in ons concept, maar ze vinden het te moeilijk om het zelf te implementeren.”

KLEINE GROEI
De Food Hub is bewust een kleine coöperatie: “Naast mij zijn nog 2 Belgische bioboeren en een Italiaanse coöperatie lid.Daardoor kunnen we sneller vooruit. Kijk naar een grote consumentencoöperatie als BeesCoop in Brussel. Zij zijn net als ons in 2015 opgericht en kregen zelfs een aantal subsidies, maar toch gaat hun winkel pas in september 2017 definitief open.”

Voorlopig bestaat de Food Hub uit één winkel, maar Simon ziet wel dat groei nodig zal zijn: “Door onze rechtstreekse aanpak rijden we nu heel België rond om producten op te halen bij producenten. Die logistiek neemt een hele grote hap uit ons budget die met meer winkels efficiënter zou kunnen verlopen.”

Toch droomt Simon niet van een keten met tientallen winkels over het hele land. Dat zou immers haaks staan op het idee achter de Food Hub:“Ik wil blijven werken met dezelfde leveranciers, en dat betekent dus dat er een plafond staat op het aantal winkels. Ik vind mijn leveranciers vertrouwen kunnen schenken belangrijker dan er zelf rijk van worden. Ik zou veel liever hebben dat er in andere steden gelijkaardige projecten opgericht worden, waarmee ik dan kan samenwerken. Daar wordt iedereen beter van.”

MEER WETEN?
www.thefoodhub.be