De Dobbelhoeve

Wie?
Piet De Bolle en Stien Smessaert
Wat?
Biologische groenten en biowinkel
Waar?
Schilde
Aantal hectare?
12 (9 ha groenten, 3 ha aardappelen)
Bio sinds?
1987

De Dobbelhoeve is een begrip in Schilde en omstreken: de familie Demeutter baatte er jarenlang een landbouwbedrijf met bijhorende hoevewinkel uit. Enkele jaren geleden zochten ze naar overnemers. Die vonden ze ook: Piet De Bolle nam in 2017 de tuin- en akkerbouw over, en samen met zijn schoonzus Stien Smessaert de hoevewinkel. Alleen de melkveehouderij bleef in handen van Herman De Meutter.

Piet: “Ik kwam hier als kind vaak mee helpen. Daarna volgde ik tuinbouwschool en werd ik bioboer in bijberoep, met een 4-tal hectare in de buurt. Maar ik wou liefst voltijds boeren. Toen ik opving dat ze bij de Dobbelhoeve een overnemer zochten, wist ik dat ik dit niet kon laten voorbijgaan.”

Stien: “Vanuit mijn interesse voor gezonde en biologische voeding stelde Piet me de vraag of ik interesse had om de winkel te runnen. Naast de fantastische uitdaging om rond duurzame voeding te werken, kan ik er ook mijn administratieve en human resource-ervaring verder gebruiken. Enorm boeiend en leerrijk. Heel belangrijk ook dat ik kan terugvallen op een vast team dat al jarenlang werkt in de Dobbelhoeve. En voor vragen kan ik altijd terecht bij BioForum.”

PERSOONLIJK CONTACT
Een gevestigde waarde overnemen is niet eenvoudig, maar Stien en Piet zijn blij met het vertrouwen dat ze kregen van de bestaande klanten. Stien: “Persoonlijk contact is belangrijk voor het soort winkel dat we willen zijn. Het doel was in eerste instantie dan ook om de relatie met de bestaande klanten intact te houden. Dat is ons gelukt. De klanten zijn ons trouw gebleven. Dat ook het personeel bleef, heeft zeker ook geholpen.”

"De klanten zijn ons trouw gebleven."

Hoevewinkel is misschien niet de juiste omschrijving voor de winkel die de Dobbelhoeve al voor de komst van Stien en Piet was. Ze hebben een vrij volledig aanbod, met als grootste troeven de ruime kaastoog en het grote aanbod aan groenten. Piet: “Een groot deel van de groenten komt van eigen productie. Daarnaast kopen we ook aan bij boeren uit de buurt. Dat lokale verhaal is belangrijk. Onze klanten komen onder meer om die reden heel bewust hier winkelen.” Dat is ook de reden waarom ze kiezen voor Biogarantie-certificatie.

WAARDEN VAN BIO
Piet, die op het bedrijf woont, houdt zich bezig met de groente- en akkerbouwteelt. De groenten die niet in de winkel verkocht worden, gaan naar de groothandel Biovibe. Piet: “Je merkt aan de afzetmogelijkheden die je als kleinere boer hebt dat bio aan het groeien is. Er komt wel wat druk op de markt, die je als bedrijf moet opvangen.”

Hij probeert intussen de waarden van bio zoveel mogelijk te realiseren. Zo kan hij dankzij het melkvee van Herman De Meutter de kringloop zijn bedrijf sluiten. Piet: “Qua nutriënten zijn we één bedrijf, en dat vind ik ideaal.”

Daarnaast werkt nu ook een Landwijzer-student mee op het bedrijf. Hij krijgt hier een klein stukje grond waarop hij zijn eigen ding kan doen. Piet: “Die start volgend jaar met zijn eigen bedrijf, en ik ben blij dat ik hem mee kan lanceren.”

Na twee jaar is de blik van Piet en Stien gericht op de toekomst. Piet: “Er zijn nog veel plannen. Zo willen we ook op andere vlakken van duurzaamheid werken, door bijvoorbeeld ons energieverbruik te bekijken. Maar dat vraagt soms grote investeringen.”

Stien: “Een ander idee is meer in te zetten op beleving. Onze ligging is ideaal. Je kan hier je auto parkeren, eerst een wandeling doen en dan gaan winkelen. Misschien is het ook wel een goed idee dan om iets te drinken aan te bieden. Maar wee doen alles stap voor stap. Zo komen we er ook wel.”

MEER WETEN?
www.dobbelhoeve.be