Bloom

Wie
Ruth Selleslaghs
Wat
Biobloemen
Waar
Ichtegem
Aantal hectare
0,33 snijbloemen
Bio sinds?
2015

Ruth Selleslaghs heeft een eigenzinnig parcours achter de rug. Na haar studies trok ze naar het buitenland, daarna ging ze aan de slag bij de Liga voor Mensenrechten. En toen belandde ze haast bij toeval in de landbouw.

Ruth: “Tijdens een zoektocht naar een CSA-boerderij in de buurt, leerde ik Landwijzer kennen. Ik ging naar een infoavond en voelde meteen: dit is het! Ik gaf mijn ontslag en begon aan de tweejarige opleiding tot bioboerin. Ik had geen enkele landbouwkennis, maar was enorm leergierig. Laten we zeggen dat ik nogal vertrouw op mijn buikgevoel.”

GEEN BLOEMENMEISJE
Het idee van een eigen bedrijf kwam er al snel, net als de keuze voor biologische bloemen: “In Vlaanderen waren er al wel boeren die naast groenten ook bloemen teelde, maar ik was de eerste die volledig voor bloemen koos als hoofdberoep. Mijn inspiratie haalde ik bij soortgelijke bedrijven in het buitenland. Niet makkelijk, maar door het CSA-principe vergeten we soms dat veel bedrijven pas na meerdere jaren rendabel worden en dat je eerst vaak verlies maakt omdat je moet investeren voor er inkomsten zijn.”

"Ik ben gebeten door het ondernemerschap."

Ruth ziet zichzelf niet als een bloemenmeisje: “het is niet zo dat ik al altijd graag met bloemen wilde werken. Ik ben evenzeer gebeten door het ondernemerschap. Dat neemt natuurlijk niet weg dat ik bloemen een erg fijn product vind. Maar het is niet zo dat er bij mij op de keukentafel altijd een mooi boeketje staat. Daar vind ik toch geen tijd voor.”

Het voordeel van bloemen volgens Ruth? “Je kan een redelijk groot assortiment uitbouwen op een heel kleine oppervlakte. Ze vragen wel meer onderhoud dan pakweg een prei of sla. Onkruid is ook bij mij een grote uitdaging en ik waak ook over de kwaliteit van mijn bloemen. Ze zijn misschien minder homogeen dan die van de veiling, maar ik wil het cliché dat biobloemen kromme bloemen zijn de wereld uit.”

HET HELE JAAR DOOR WERKEN
Ruth begon haar bedrijf op een stukje grond bij bioboerderij De Zaaier, maar verhuisde na een jaar naar een perceel waarvan ze de pacht kon overnemen van een andere bioboer. “Een groot voordeel, want zo moest ik niet eerst door een omschakelperiode.”

De bloemen van Bloom dienen vooral voor boeketten van floristen. In het begin maakte Ruth ook zelf boeketjes, maar dat kostte haar te veel tijd. Die afweging is er altijd bij. “Zo heb ik twee seizoenen geprobeerd om een zelfpluk op te starten, maar ook dat is uiteindelijk afgesprongen omdat ik het niet gebolwerkt kreeg. Ik ben in die periode ook twee keer mama geworden, dat had er ook wel veel mee te maken.”

“Ik werk nu op zo’n 0,3 hectare, de helft daarvan zijn vaste planten. Ik heb zo’n 50 soorten bloemen, en probeer af en toe nieuwe dingen uit. Ik communiceer ook met mijn vaste afnemers over welke bloemen zij graag willen in hun boeketten.”

Het veldwerk bij de bloementeelt ligt eigenlijk alleen in januari en februari stil. Vanaf dan is het werken geblazen, en dat is niet gewoon maar wat bloemen op een weide uitzaaien. Er zit net zoals bij andere teelten een plan en kennis achter: “in het voorjaar zaai en plant ik en heb ik tulpen. Tijdens de zomermaanden heb ik een vast ritme van 2 dagen per week oogsten, 2 dagen per week leveren, 1 dag per week veldwerk. Alle andere taken moeten daar tussendoor ingepland worden. Als het kouder wordt, graaf ik de bloemen op die niet tegen de koude kunnen zoals dahlia’s en plant ik winterharde planten.”

AANDACHT VOOR BIOBLOEMEN
Het afgelopen jaar was er veel aandacht voor biologische bloemen, met o.m. een reportage op het VTM-nieuws. Ruth: “Ik ben blij dat biobloemen een thema zijn geworden, want dat was het zeker niet toen ik begon. Dat is de verdienste van alle biobloementelers en de floristen die mee op deze kar zijn gesprongen.”

"Ik ben blij dat biobloemen een thema zijn geworden."

Dat kleine groepje telers komt sinds dit jaar ook samen in een Biobedrijfsnetwerk, al ziet Ruth daar ook het probleem van tijd. “Het succes zal ook afhangen van de telers zelf.” Daarnaast gebeurt er veel communicatie via internet, onder meer via Facebook en Instagram, zowel met klanten als telers.

Ruth is blij met de vooruitgang die ze blijft maken: “Tijdens een seizoen ben ik al bezig met wat er in het seizoen daarop beter kan. En ik ben ook trots dat ik al dat werk kan combineren met een jonger gezin. Zolang ik stappen vooruit zet, ben ik goed bezig.”

Meer weten?
www.biobloom.be