Biovibe

Wie?
Rony Jacobs en Ive Vanhaeren
Wat?
Groothandel biogroenten en -fruit
Waar?
Sint-Katelijne-Waver
Bio sinds?
2013

(een ingekorte versie van dit interview verscheen in Bio Actief 33). 

André Vanhaeren teelt al enkele decennia biologisch. In 1975 nam hij het biologisch bedrijf van zijn vader over. In 1998 richtte hij Biovan op, samen met zijn drie zonen.

Na 15 jaar met dit vennootschap te hebben geëxperimenteerd, beslisten ze in 2013 te beginnen met de biologische groothandel Biovibe. Dat gebeurde in samenwerking met Rony Jacobs.

Rony: “Bij Biovibe werken we met vijf vaste medewerkers. Ive en ik nemen de commercialisatie van producten voor onze rekening. Zo’n zestigtal producenten uit België en Nederlanden leveren ons hun producten. De meeste telers waarmee we samenwerken zijn grote bedrijven, maar ook kleinere bedrijven kunnen bij ons terecht. De vraag in de markt is groot genoeg.”

GOEDE AFSPRAKEN
De meeste telers kwamen over van de veiling waar we vroeger zelf ook aan leverden. In de drie jaar dat ze bestaan, heeft nog geen enkele teler afgehaakt: “We maken duidelijke prijsafspraken op voorhand en dat geeft vertrouwen.”

De biologische groothandel legt aan zijn telers geen enkele voorwaarde op. “Natuurlijk moet het product biologisch gecertificeerd zijn en het moet verkoopbaar zijn. Producten worden hier ’s ochtends vanaf half 5 geleverd, soms de avond ervoor. Elke ochtend worden de producten gekeurd. In het gangbare milieu zijn er keuringsnormen voorzien voor grootte en gewicht, maar voor bioproducten bestaan die niet.

“We maken duidelijke prijsafspraken op voorhand en dat geeft vertrouwen. ”

FLEXIBILITEIT
De klanten van Biovibe zijn vooral supermarkten en groothandels die op hun beurt winkels beleveren. Rony roemt zelf flexibiliteit als de sterkste kant van Biovibe: “We proberen ons zo soepel mogelijk op te stellen naar klanten. Bestellingen afhalen kan van ’s morgens tot ’s avonds, zelfs in het weekend.

Als iemand een bepaald product zoekt, dan proberen we hem verder te helpen. We streven ook naar continuïteit in ons aanbod. Eventuele tekorten vangen we op door import.”

JONGERE BOEREN GEZOCHT
Voorlopig draait alles goed, al zijn er soms uitdagingen zijn. “De meeste producenten die bij Biovibe leveren, zijn ouder dan 50 jaar. Vaak hebben zij geen opvolgers. Er zouden dus dringend producenten moeten bijkomen in België. In Nederland zie je veel meer jongere boeren op de kar springen. Het is natuurlijk een probleem dat zich ook in de gangbare landbouw stelt. Anderzijds, als er 10 grote telers in één klap omschakelen dan loert een overaanbod snel om de hoek. Het is een moeilijk evenwicht.”

Dat het initiatief van Vanhaeren een succes is, mag gezegd worden. Ive Vanhaeren. “Vorig jaar steeg de omzet met 15 procent. En we blijven elke maand groeien.”

MEER WETEN?
www.biovibe.be