Beanworks Seeds & Grains

WIE?
Peter Goethals
WAT?
Handelaar in biologische peulvruchten, zaden en granen
WAAR?
Beveren
BIO SINDS?
2009

Handelen in biologische peulvruchten? Het was 2009 toen trader Peter Goethals er potentieel in zag. “De internationale biologische peulvruchtenmarkt was een niche in een niche. Een goede zet, want de markt is sindsdien ontzettend gegroeid.”

Door de groeiende markt en de aanwezigheid op voedingsbeurzen groeide Beanworks in 7 jaar tijd uit van een eenmanszaak tot een KMO met 12 werknemers. Het gamma is sindsdien verbreed met zaden, granen, rijst en superfoods. 90 procent van wat het bedrijf verhandelt is biologisch gecertificeerd.

WERELDWIJD NETWERK
Maar wat doet zo’n trader nu precies? “De prijzen op de internationale markt fluctueren enorm. Omdat er geen beurs bestaat, is het niet makkelijk om te weten waar je kan aankopen tegen de beste prijzen. Wij beschikken over een wereldwijd netwerk van leveranciers en kopen en leveren grondstoffen aan voor onze klanten in Europa. Dat zijn onder meer fabrikanten van diepvries- of blikgroenten, verpakkingsbedrijven en voedingsbedrijven die peulvruchten in hun producten verwerken. Ook kleine spelers kunnen bij ons terecht.”

De kwaliteit van de producten garandeert Goethals via het BRC-certificaat. Hij gaat ook veel ter plekke kijken en Beanworks laat audits uitvoeren. “Peulvruchten zijn een mooi product, maar het is een agrarisch product en dus heb je niet alle omstandigheden in de hand. Drie jaar geleden mislukte bijvoorbeeld de hele oogst van witte bonen in Argentinië. Daar valt weinig aan te doen.”

ALTERNATIEF VOOR KOFFIE
In 2015 startte Beanworks met de bvba Chalo, die zich op consumenten richt. Chalo lanceerde als eerste product een lijn van 4 smaken instant Chai Latte, een drankje uit India op basis van zwarte thee, kruiden, suiker en melk. Het wordt in koffiebars in Europa, de VS en Azië aangeboden als alternatief voor cappuccino of thee.

Peter: “Vorig jaar wonnen we slechts twee maanden na de lancering een award voor Best New Natural Drink of Scandinavia op de Nordic Natural & Organic Food Fair. De link met Beanworks? We willen op een speelse, niet-belerende manier eetpatronen veranderen. Enige constante: het moet lekker zijn.” Nieuwe producten zitten in de pijplijn.

JAAR VAN DE PEULVRUCHT
Peter is gepassioneerd door zijn job en peulvruchten: “Peulvruchten vinden steeds meer een plek in ons veranderend voedingspatroon. Een goede evolutie, want peulvruchten zijn gezond: ze zitten boordevol eiwitten, geven energie en bieden door de snelle verzadiging een antwoord op obesitas. En ook op milieuvlak zijn er heel wat voordelen te halen, want ze verrijken onder meer de bodem met de broodnodige stikstof.”

"Ook op milieuvlak er heel wat voordelen te halen uit peulvruchten."

Dat enthousiasme brengt hij ook over op zijn klanten: “Wij maken onze klanten graag wegwijs in het brede aanbod, stellen hen af en toe een nieuw product voor. Zo hebben we onze eigen markt een beetje helpen ontwikkelen. Om duidelijk te maken hoezeer de vraag is gestegen: in het begin kochten wij 2 ton quinoa per jaar, nu halen we soms 100 ton per maand.”

Dat de VN 2016 uitriep tot het jaar van de Peulvrucht, kwam op het juiste moment. Internationaal zag Peter heel wat beweging: “We hebben zelf ook mee aan de kar getrokken. Zo vroegen we een sterrenchef om een recept voor ons te maken met peulvruchten. Het werd iets typisch Vlaams met een twist: een garnaalkroket met een korst van kikkererwten.”

Tot slot heeft hij nog een boodschap voor Belgische bioboeren: “Peulvruchten worden hier niet zoveel geteeld. Nochtans blijkt uit het verleden dat in onze streken witte en bruine bonen goed gedijen. Als een bioboer van plan is om hier mee aan de slag te gaan: wij zijn vragende partij.”

Meer weten?
www.beanworks.eu
www.chalo.eu