Plaats zonnepanelen voor anderen

Lucht, energie en klimaat
Sociaal en maatschappelijk betrokken

Bioboerderij De Loods stelt zijn dak ter beschikking aan omwonenden om zonnepanelen op te plaatsen. 

'Dit is pionierswerk dat heel veel navolging zal krijgen', zei Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) over de 38 zonnepanelen op het dak van bioboerderij De Loods.

De nieuwe energiecoöperatie Denderstroom: "door te investeren in kleinere installaties op vele gebouwen spreiden we het risico en kunnen we ook heel snel projecten realiseren', zei ondervoorzitter Alex Polvliet van Denderstroom. 'Zo krijgen onze aandeelhouders snel waar voor hun geld. Het verwachte jaarlijkse rendement bedraagt 5 procent, waarvan zo’n 3 procent als dividend naar de aandeelhouders gaat."

De groene stroom die de 38 hoogrendementspanelen op het dak van De Loods produceren, zal volledig lokaal gebruikt worden, onder meer door de koelinstallaties. De productie dekt twee derde van de behoefte van De Loods. 'We hadden dubbel zoveel panelen kunnen plaatsen, indien het vermogen in de regeling voor de terugdraaiende teller opgetrokken wordt van 10 kVa (kilovoltampère) naar 25', aldus Polvliet.

Gerelateerde artikels

Bied je als bioboer fruit aan in je hoevewinkel of in je pakketten? Veel exotisch fruit moet van over zee komen en is niet zo milieuvriendelijk. Je kan hier duidelijk kiezen voor enkel Europees fruit en dat ook aan je klanten communiceren.

Heb je veel warm water nodig tijdens de productie? Doe dat zo efficiënt mogelijk en kies voor zonneboilers.