Stel een gemeenschappelijk teeltplan op

Leefbaar bedrijf

Door met boerderijen in de buurt samen te gaan zitten en een maatschappelijk teeltplan op te stellen, versterk je elkaar. 

De Zonnekouter zit zo samen met Ourobouros en de Kollebloem in De Vroente, een regionaal samenwerkingsverband. Ann van de Zonnekouter: "Voor het seizoen stellen we een gemeenschappelijk teeltplan op: we spreken af wie wat zal telen en hoeveel er nodig is om al onze klanten te bedienen. Zo telen we elk wat minder teelten op grotere oppervlakte, dit maakt het werk gemakkelijker te organiseren en het oogsten rendabeler. We regelen ook het transport van en naar elkaar en we spreken een prijs af per teelt. Als een teelt mislukt, herbekijken we dit ook. Zo versterken we elkaar."

Belangrijk is dat je je goed voelt bij de samenwerking: "We werken alledrie op een biodynamische manier: onze visie loopt dus redelijk gelijk. Bovendien richten we ons allen op de korte keten, hierdoor kunnen we de prijs vragen die we nodig hebben, en ons aanbod afstellen op de vraag."  

Gerelateerde artikels

Veel boeren zijn gebonden aan zware leningen en afbetalingen. Om jezelf de nodige levenskwaliteit te geven, kan je kiezen voor nevenactiviteiten.

Door de kleinschaligheid van veel bioboerderijen zijn grote machines niet haalbaar. Maar je kan ook je eigen landbouwmachine op maat bouwen, zo vertelt Bert van bioboerderij Aardevol.