Blijf als bioboer financieel onafhankelijk

Leefbaar bedrijf

Veel boeren zijn gebonden aan zware leningen en afbetalingen. Om jezelf de nodige levenskwaliteit te geven, kan je kiezen voor nevenactiviteiten. 

Jos Declerq van Natlandhoeve doet het op die manier: “Landbouw is erg kapitaalintensief en maar al te veel boeren worden mettertijd werkkrachten van de bank. Ik kies daarom bewust voor een deeltijdse baan als boer. Ik combineer dat met een vast loon als leerkracht. Ik heb altijd met eigen kapitaal geïnvesteerd in het bedrijf. Vervolgens is dat kapitaal op zichzelf beginnen te groeien. . Geld geleend om te kunnen boeren heb ik nooit gedaan. Omdat ik les geef over biolandbouw zijn beide beroepen complementair. Andere boeren doen aan verbreding, ik geef les.”

Gerelateerde artikels

Door met boerderijen in de buurt samen te gaan zitten en een maatschappelijk teeltplan op te stellen, versterk je elkaar.

Door de kleinschaligheid van veel bioboerderijen zijn grote machines niet haalbaar. Maar je kan ook je eigen landbouwmachine op maat bouwen, zo vertelt Bert van bioboerderij Aardevol.