Meer antioxidanten in biologische voeding

14 juli 2014

Uit nieuw onderzoek van de universiteit van Newcastle blijkt dat biologische gewassen met inbegrip van groenten, fruit en granen tot 60% rijker zijn aan een aantal belangrijke antioxidanten dan hun niet-biologische tegenhangers.

Uit nieuw onderzoek van de universiteit van Newcastle, waarover de krant The Guardian vrijdag een artikel heeft gepubliceerd, blijkt dat biologische gewassen met inbegrip van groenten, fruit en granen tot 60% rijker zijn aan een aantal belangrijke antioxidanten dan hun niet-biologische tegenhangers.

Dit onderzoek is allszins wel een belangrijke indicator dat de manier waarop we op de boerderij gewassen telen dus wel dergelijk invloed heeft op de kwaliteit van het voedsel dat we eten.

Het onderzoek - een meta-analyse, waarbij wordt gekeken naar 343 studies is de meest uitgebreide analyse ooit van het gehalte aan nutriënten in biologisch en conventioneel geproduceerd voedsel. Wie omschakelt naar de consumptie van biologische groenten en fruit zou tussen 20 tot  zelfs 40% meer antioxidanten binnen krijgen zonder een verhoging van de calorie-inname.

Meer antioxidanten

Dit betekent onder meer fenolen (19% hoger), flavanonen (69% hoger), stilbenen (28% hoger), flavonen (26% hoger) en flavonolen (50% hoger).

 

Minder schadelijke residuen

Uit het onderzoek blijkt ook dat biologische gewassen aanzienlijk lagere niveaus van schadelijke pesticiden, cadmium en stikstof (zoals uit kunstmest) bevatten. Niet-biologisch fruit had het hoogste pesticide frequentie (75%), in vergelijking met niet-biologische groenten (32%). De analyse detecteerde 48% lagere concentraties van het giftige zware metaal cadmium in biologische gewassen.

Ook stikstofconcentraties -  in sommige studies verbonden met een verhoogd risico van bepaalde kankers zoals maagkanker - bleken aanzienlijk lager in biologische gewassen.

 

Lees hier het artikel over de studie zoals verschenen in de krant The Guardian.

 

De volledige studie - "Hogere concentraties antioxidanten en minder cadmium en pesticidenresiduen in biologisch geteelde gewassen: een systematisch literatuuronderzoek en meta-analyses" Baranski, M. et al. - zal in het British Journal of Nutrition op dinsdag 15  juli 2014 worden gepubliceerd.

 

Nieuwsfoto: BioForum Vlaanderen.