Wat is een Biobedrijfsnetwerk?

Tijdens de Biobedrijfsnetwerken ontmoeten bioboeren, onderzoekers en bedrijfsvoorlichters elkaar om kennis uit te wisselen over een bepaald thema.

Een bioboer focust op het ‘systeem’: bodem, plant en dier zijn verbonden en reageren op elkaar. Onderzoek of kennis over complexe systemen is beperkt, dus ben je vaak aangewezen op kennis door eigen ervaring. Ook omschakelaars en jonge starters in bio hebben nood aan kennis en voorlichting.

Je eigen ideeën uitwisselen met die van collega’s, onderzoekers en bedrijfsvoorlichters, helpt je vooruit. De Biobedrijfsnetwerken bieden een platform voor nuttige kennisuitwisseling. Je krijgt er antwoorden op je vragen en stuurt mee het onderzoek. Een Biobedrijfsnetwerk is vaak gekoppeld aan een bedrijfsbezoek. 

Momenteel zijn er netwerken actief in de sectoren pluimvee, melkvee, vleesvee, geiten, vollegrondsgroenten en kleinfruit. PCG organiseert ook bijeenkomsten voor telers van glasgroenten.

ONDERZOEK STUREN
Verschillende centra voeren onderzoek naar biologische landbouw en veeteelt. Maar inspanningen van onderzoekers halen pas iets uit als hun onderzoek aansluit bij de dagelijkse bedrijfspraktijk.

In de Biobedrijfsnetwerken kom je rechtstreeks in contact met voorlichters en praktijkcentra en kun je hen zelf vragen stellen. De voorlichters en praktijkcentra staan ook in nauw contact met fundamenteel wetenschappelijk onderzoek; zo kunnen zij hun onderzoek onderling ook beter afstemmen. Een vruchtbare samenwerking! Het onderzoekscentrum CCBT speelt hierin een belangrijke rol.

MEEDOEN?
Elke geïnteresseerde bioboer is welkom. Voorwaarde? Jouw bereidheid om actief deel te nemen aan de uitwisseling. Biobedrijfsnetwerken staan ook open voor ‘beginners’, of je nu boer in omschakeling bent of jonge starter. Je moet wel al aangemeld zijn bij een controleorganisatie. Meld je aan of vraag meer info via onze Coördinator Landbouw.

De Biobedrijfsnetwerken worden georganiseerd door BioForum en Landwijzer, methodologisch ondersteund door het Louis Bolk Instituut en gefinancierd door de Vlaamse overheid. De Biobedrijfsnetwerken bestaan sinds 2009.